Hévíz és környéke

HÉVÍZ- Egregy
Hévíz fürdőváros sajátos arculatú és hangulatú városrésze Egregy, ahová szívesen sétálnak el a gyógyhelyen pihenő vendégek.


Szent Magdolna (Árpádkori) templom
A karcsú Árpád-kori kőtemplom építésének pontos ideje nem ismert. Valószínűleg a XIII. század második negyedében keletkezett. A román kori falusi templomok stílusát viselő épületről az első okleveles adat 1341-böl származik. Egyedi megoldású s tornyot lezáró „csürlős” sisak. Ez kőből falazott, a torony négyzetes alapidomából átmeneti tagokkal nyolcoldalú gúlává formálódó sisakformát jelent. Arányaiban, tömegképzésében, alaprajzi elrendezésében az egregyi templom egyike a legfejlettebb és legszebb falusi román kori templomainknak. A felsőőrsi s a tihanyi altemplom mellett a harmadik épségben maradt Balaton környéki Árpád-kori templomunk.

HÉVÍZ-Római kori romkert
Hévíz egregyi városrészén a környék egyik legjelentősebb császárkori településének maradványait rejti magában a föld, amely csaknem négy évszázadon át, az 1. század első felétől az 5. század elejéig lakott volt. Az eredetileg fagerendákból épült boronaházat az I.-II. század fordulóján nagyméretű kőépület váltotta fel, amely 45 m hosszú és csaknem 23 m széles volt, és különböző hőmérsékletű (meleg, hideg és langyos) medencével rendelkezett. Az épület vélhetően a III. században épült újjá, ebből az időszakból származhat az az alapkő, amelyet egy belső, Mithras-szentélyhez tartozó oltár alapkövének tartanak. A romkert szabadon látogatható.

Hévízi kisvonat
A Hévízen tartózkodó turisták körében kedvelt közlekedési eszköz a dottó kisvonat, amely kellemes városnéző körútra viszi a kirándulni vágyókat.
A városlátogató kisvonatok (Dottók), áprilistól októberig üzemelnek. A település látványosságait, a belváros utcáit,érintő útvonalon túl Hévíz népszerű mulató negyedébe az Egregyi borútra is elszállítják az utasokat.

 

KESZTHELY

Festetics kastély
A több mint negyedévezredes Festetics-kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte. Az akkor 34 termes épületet a XVIII. és XIX. században háromszor átépítették, bővítették, így ma 101 helyiséggel büszkélkedhet és ezzel Magyarország három legnagyobb, barokk kastélyainak egyike lett.
Bámulatos szépsége az elmúlt századokban is koronás főket, főhercegeket, diplomatákat, híres családok tagjait vonzott ide. A Festetics-kastély ma múzeum és konferencia központ. Állandó és időszaki kiállításait évente mintegy 200 ezer látogató tekinti meg. Zenei rendezvényei megközelítik a százat. A kastély parkjába a díszes főkapun juthatunk be. Évente 70 ezer egynyári virágot ültetnek ki a kertészeink a nyírott pázsitba illesztett ágyásokba. Az előkertet vadgesztenye fák, török mogyoró, orgonák, fekete fenyők és más fák, bokrok mellett két klasszikus szépségű japánakác, és Festetics György gróf mellékalakokkal kiegészített bronzszobra és egy nagy szökőkút díszíti. A park több évszázados fáinak lombjai alatt nyári estéken klasszikus színházi előadásokat élvezhet az ide látogató vagy gyertyafényes, zenés éjszakai kastély- látogatáson vehet részt. 

Balatoni Múzeum
A megye legrégebbi - 1898-ban alapított - múzeuma mutatja be a tó környékén a legteljesebben a Balaton történetét, a tó körül élt emberek világát, a halászat, a hajózás és fürdőélet emlékeit.


Georgikon
A múzeum első kiállításait 1972-ben, a Georgikon megalakulásának 175. éves évfordulóján nyitották meg. Az 1825-ben épült barokk magtár négy szintje hangulatos teret biztosít a kiállításoknak: Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken; Majorok és népe a XVIII-XX. században; A keszthelyi agrárszakoktatás története; Gabonatisztítás és -tárolás.

Történelmi Panoptikum
Magyarország legnagyobb Panoptikumában közel negyven magyar király, fejedelem, hadvezér, költő és író megtévesztésig hű viaszszobra látható, melyek korhű öltözékben és környezetben varázsolják a múltat elénk.


Babamúzeum
A történelmi Magyarország népviseleteit, iparos és polgáröltözeteit közel félezer baba prezentálja.

Csigaparlament
14 éven át 4.5 millió pannon-tengeri csiga felhasználásával felépített, a világon egyedülálló óriásmakett. Díszítése: az ország különböző bányáiból származó 28 millió éves őstengeri maradványokkal.


SZIGLIGETI VÁR
A tapolcai medence délnyugati részén, régen a Balaton szigetét képező 230 m magas vulkánikus hegy tetején állnak az észak-déli irányú, szabálytalan alaprajzú szigligeti vár maradványai.
A szigligeti vár folyamatosan, az év bármely szakában látogatható.

TAPOLCAI TAVASBARLANG
Az ország egyetlen barlangja, amelyet csónakkal járhatnak be a látogatók. 1903-ban kútásás közben fedezeték fel a barlangot, amelynek a 13,7 millió éves kőzetébe a feltörő meleg víz alakított ki járatokat. 
A barlang száraz ágában kisebb szoba nagyságú termek láthatók. A vizes ág 200 méterét víz alatti reflektorok világítják meg, csónakkal körútvonalon bejárható. A barlang vize 18-20 fokos, a csónakázó rész vízmélysége 70-120 cm, a hőmérséklet a barlangban egész évben 20 fok körüli.

ZALASZÁNTÓ-SZTUPA , VÍZIMALOMMÉZESKALÁCSHÁZ
A Zalaszántói sztúpa Európa legnagyobb, Kelet-Európa első buddhista szentélye (sztúpája). A szentély a Zalaszántó mellett található Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben.

Kotsy vízimalom: Az ipartörténeti emlék falain belül kialakított teremben interaktív maketten mutatják be az egykori malom működését, az őrlés tárgyi eszközeit.
Zalaszántón működik egy egész évben nyitva tartó Mézeskalács múzeum. 

AFRIKA MÚZEUM
A vasútállomástól, a 71-es és 84-es fő út kereszteződésétől kb. 1,5 km-re Veszprém és Zala megye határán festői környezetben található Balatonederics legismertebb nevezetessége az Afrika Múzeum.
Megalapítása a híres afrikakutató, neves vadász, néhai Dr. Dr. h.c. Nagy Endre érdeme, akinek a kastély sokáig vadászotthona volt. A múzeumban található közel 4 évtized gyűjtő-munkájának gyümölcse, a rengeteg európai és afrikai trófea. 

REZI VÁR
Rezi nevezetessége a faluhoz tartozó várrom. A várat a falu felett magasodó Meleg-hegy északi részén lévő dolomitsziklára építették. Mára csak a lakótoronyból és a várfalból maradt valami hírmondónak.
A romok mellől ide látszik nyugat felől Vindornyafok, Vindornyaszőlős, Vindornyalak község.


SÜMEGI VÁR
A sümegi vár környezetéből 87 méterre kiemelkedő sziklákon 270 m tengerszint feletti magasságban épült, a Balaton-felvidék legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt várromja.
Sümegi Várjátékok az összefoglaló neve azoknak az idegenforgalmi és kulturális programoknak, melyeket a várban bemutatnak.

VONYARCVASHEGY- SZENT MIHÁLY DOMB
Vonyarcvashegy és Balatongyörök között található, autóval és kerékpárral is jól megközelíthető, kedvelt kirándulóhely. A legenda szerint balatoni halászok csodás megmenekülésének emlékére emelték a kápolnát. Nagyon szép kis hely remek kilátással, hangulatos ösvényekkel, temetővel, fenyőfákkal.

BALATONGYÖRÖK -SZÉPKILÁTÓ ÉS RÓMAI FORRÁS
A község határában, a 71-es útnál fekszik a 140 méter tengerszint feletti magasságú Szépkilátó. Egykor Kápolna-dombnak hívták, mert aljában a domonkos rendiek kolostora állt. A domb alján található, a II. századból származó római villát, a hozzá tartozó fürdőt és a fürdőt vízzel ellátó Római-forrást az 1940-es években kezdték el feltárni. A romok jelenleg a Zala Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítvány által üzemeltetett tábor területén láthatók. A szelíd lejtőjű dombon álló feketefenyőket még Hamilton Mária, Festetics Tasziló felesége ültette.

KIS-BALATON
A új Kis-Balaton a Balatontól délnyugatra fekvő, természeti és kulturális értékekben gazdag tájegység, amelynek jelentős része védettséget élvez.


Látnivalók a Kis-Balaton körül
Kis-Balaton Ház a Zalavár-Zalaszabar összekötő út mellett található. A zárt természetvédelmi területen lévő Kis-Balaton bemutatása kapott itt helyet.
Közel öt kilométer hosszú új kerékpárutat avattak 2008. májusában a Kis-Balaton nyugati részén, a Hidvégi-tóként ismert 1-es tárolójának észak-keleti partja mellett. Megközelíthető a Kis-Balaton Háztól.

Kányavári-sziget a fokozottan védett Kis-Balaton olyan része, amely kísérő nélkül szabadon látogatható. Megközelíthető a Sármellék és Balatonmagyaród közötti útszakaszról.
A szigetet egy különleges látványú fahídon érheti el a látogató.
A 13 állomásból - a szigeten kialakított - Búbos vöcsök tanösvény a Kis-Balaton madárvilágát mutatja be. A tanösvény jelképének a gyakran látható búbos vöcsök szolgált alapul.

A párját ritkító Kápolnapusztai bivalyrezervátumban az állatok viselkedése pihenőhelyekkel és kilátóponttal ellátott másfél kilométeres sétaút bejárásával ismerhető meg.

 KLÁRA VILLA - MagyarKLÁRA VILLA - NémetKLÁRA VILLA - AngolKLÁRA VILLA - OroszKLÁRA VILLA - Lengyel